vad är en kalori

•1 kalori = Den mängd energi som krävs för att värma 1 gr vatten 1 grad Celsius.
•1 Kilokalori (Kcal) = 1000 kalorier
•Ett wienerbröd innehåller ca:300 till 500 Kcal, en Daimstrut ca: 360 Kcal och en Delicatoboll ca: 300 Kcal.
•1 kg fett motsvarar ca 7000 kcal.

Kalorier - värme

När man i dagligt tal talar om kalorier pratar man oftast om Kcal, som är en förkortning på kilokalorier, alltså 1000 Kcal. Själva ordet kalori betyder värme och kommer från det latinska calor som betyder värme.
Maten vi äter ger oss energi – kalorier – som vi behöver för att leva och må bra. För mycket energi leder till viktuppgång och för lite leder till viktnedgång. Vissa livsmedel innehåller många kalorier per gram och andra lite.

Kort om energi och energibehov

Hur mycket energi du som vuxen behöver beror framförallt på tre olika saker:

1. Ditt basala energibehov, alltså hur mycket energi din kropp gör av med i vila.
2. Matens termogena effekt, det vill säga den energi som behövs för att bryta ner den.
3. Din nivå av fysisk aktivitet, alltså hur mycket du rör på dig.

Man behöver röra på sig och anpassa mängden mat efter sitt behov för att ligga i energibalans.
Energibalans innebär att energiintaget via maten motsvarar energiförbrukningen.
Om man är i energibalans ligger kroppsvikten stilla. Energi kan mätas i kilokalorier (kcal), ibland förkortat till kalorier.

Energi är ett positivt laddat ord, men det kan också bli för mycket. Det gäller särskilt om man ofta äter den sortens livsmedel som innehåller mycket energi, det vill säga kaloririka livsmedel.
Exempel på det är bakverk, godis, snacks, feta mejeriprodukter och charkuterier, majonnäs, feta såser och friterad mat.

Många människor får i sig mer kalorier än de gör av med, med övervikt som följd.
Andra har svårt att få i sig tillräckligt. Som med så mycket annat gäller: lagom är bäst.

Hur kan man veta hur många kalorier maten ger?

I Livsmedelsdatabasen kan du se hur mycket energi som finns i drygt 2000 olika livsmedel.
Energiinnehållet i Livsmedelsdatabasen är beräknat med så kallade standardfaktorer för protein, kolhydrater, fett, alkohol och kostfibrer. I kolhydrater inkluderas även sockeralkoholer och organiska syror.